Το σίερι τζιαι η Κυρία

Σάββατο μεσημέρι. Κάθομαι με ένα φίλο σε ένα μικρό εστιατόριο στην Λήδρας τζιαι απολαμβάνουμε την μέρα τρώγοντας τζιαι συζητώντας.

Την προσοχή μου απέσπασε μια Κυρία μέσης ηλικίας. Ανεβασμένη πάνω σε τακούνι οκτάποντο (πουτζίνα που θέλεις γερανό του Νέμεση να σε φκάλει πάνω), κολλητό τζίν, μαλλί του κομμωτηρίου, γυαλί «μάσκα της θάλασσας» τζιαι βάψιμο αλά «τρίτο χέρι». Συνηθισμένο φαινόμενο θα μου πείτε.

Πίσω της όμως, ακολουθούσε πιστά μια αλλοδαπή νεαρή, εν πρέπει να ήταν πάνω που 30. Εκουβαλούσε τουλάχιστον τέσσερις τσέντες, που διάφορα καταστήματα, στο ένα σίερι τζιαι στο άλλο εκράταν ένα αγοράκι που όπως φαίνεται ήταν το κοπελλούι της προαναφερθείσας Κυρίας (εκτός τζιαι αν ο άντρας της Φιλιππινέζας εν καστρίσιης τζιαι σιονάτος τζιαι γοράζει του κοπελλουθκιού του παπούτσια των 100 λιρών).

Επεράσαν που τον νου εκατοντάδες εικόνες, μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτων. Τζίνο που με εντυπωσίασε όμως ήταν ότι, μόλις είδα το κοπελλούι να κρατά το σίερι της Φιλιππινεζούς, ένιωσα στο σίερι μου το σφίξιμο του σιερκού της μάνας μου τζιαι της γιαγιάς μου.

Μετά που θκύο δεκαετίες, ακόμα νιώθω το γερασμένο σίερι της γιαγιάς μου να με σφίγγει πάνω της για να διασταυρώσουμε που τον Μαππουρίδη στο «Όχι» τζιαι το μαλακτό σίερι της μάνας μου (το ποιό μαλακτό του κόσμου) να με τραβά δίπλα της άμπα τζιαι φύω ή άμπα τζιαι χαθώ.

Τι ποιο όμορφο να θυμάσαι. Το σίερι της μάνας σου, να σε κρατά. Τζιαι να καταλαβαίνεις χρόνια μετά, ότι ο λόγος που σε ετραβολόαν τζιαι εν σε άφηνε να ξωμακρύσεις, εν επειδή εν έθελε να σε χάσει τζιαι έθελε να εν σίουρη ότι είσαι καλά.

Τζίνο το κοπελλούι τι εννα θυμάται;

Ότι η μάνα του, εκότταν τον της υπηρέτριας, για να μεν χαλάσει το μανικιούρ της τζιαι για να μπορεί να θκιαλέει ρούχα τζιαι παπούτσια άνετα, χωρίς να τον έσιει μες τα πόθκια της.

Ένα πλάσμα, άμα μεγαλώσει, θυμάται πάντα την αγάπη τζιαι την στοργή που του εδώκαν οι γονιοί του τζιαι οι άνθρωποι που τον εμεγαλώσαν, ποττέ τα δώρα τζιαι την καλοπέραση. Τούτη η Κυρία εν εσκέφτηκε ότι τωρά, το μωρό της θεωρεί την υπηρέτρια παραπάνω μάνα του παρά τζίνη;

Παρηγορά με το γεγονός ότι έσιει πολλούς γονιούς που ακόμα νοίαζουνται για τα κοπελλούθκια τους. Ανησυχά με όμως ότι επολλήναν οι εικόνες όπως την ποιο πάνω.

Η Κυρία επροχώρησε νακκουρί ποιο κάτω τζιαι έδωκε πάνω σε μια άλλη Κυρία, παρόμοιας κατηγορίας. Εφιληθήκαν στον αέρα (άμπα τζιαι χαλάσει το κοτσινάδι) τζιαι αρκέψαν τα χάχχανα. Το κοπελλούι ετράβαν την Φιλιππινέζα να του γοράσει παγωτό.