Το χρονικό μίας μετακόμισης

Τελικά μετά από επίπονες προσπάθειες και χρονοβόρες διαδικασίες, τεράστιες ποσότητες καφεΐνης και αμέτρητες ώρες μπροστά από την οθόνη, η σελίδα ξαναγεννήθηκε με καινούργιο λούκ και ολοκαίνουργια μηχανή στο καπό (αν σιωπήσετε και κουρνιάσετε δίπλα από τον υπολογιστή σας μια νύχτα με φεγγάρι και την βρόχα να πέφτει ραί θρού, ίσως την ακούσετε να γουργουρίζει σαν νεογέννητο γατάκι στην αγκαλιά της μάνας του).

Σίγουρα πολλοί από εσάς θα αναγνωρίζετε μόνο την διαφορά στα χρώματα και τις μικροαλλαγές στα μενού. Ρηχοί και αδαείς αναγνώστες…

Η σελίδα έτρεχε στο διαδικτυακό λογισμικό Joomla! (http://www.joomla.org) μέχρι πρότινος. Τώρα τρέχει σε WordPress (http://www.wordpress.org), γνωστό σε όσους ασχολούνται με τα μπλόγκ.

Πιστέψτε με δεν ήταν εύκολο. Λαμβάνοντας υπόψη τον νόμο του Μέρφη (ότι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει) ο οποίος εφαρμόζεται κατά γράμμα κάθε φορά που θα ασχοληθώ με κάτι, καταλαβαίνετε ότι από θαύμα δεν εγκατέλειψα τα εγκόσμια και να αφοσιωθώ στην λατρεία κάποιου θεού με τέσσερα πόδια και οκτώ χέρια, σε κάποια γωνία του Νεπάλ.

Το Joomla! είναι λογισμικό το οποίο χρησιμοποιείται για την δημιουργία CMS (Content Management Systems). Τα πόρταλ τα οποία βλέπουμε καθημερινά στους διαδικτυακούς μας περιπάτους. Με εξυπηρέτησε άψογα τα τελευταία δύο χρόνια και το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όποιον θέλει να ασχοληθεί με τις διαδικτυακές τεχνολογίες. Είναι ασφαλές, σταθερό, γρήγορο, ελαφρύ, πολύ-διάστατο, αντι-πιτιριδικό, δεν σκουριάζει, δεν αγκυλώνει το δέρμα και έχει εγγύηση τέσσερα χρόνια στον κάδο και οκτώ χρόνια στα υβριδικά του μέρη. Σε γενικές γραμμές όμως δεν ήταν λογισμικό για μπλόγκς. Δεν συνεργαζόταν εύκολα με blogrolling και στο σύνολο του ήταν παρείχε διαφορετικές υπηρεσίες από ότι ένα λογισμικό για μπλόγκ.

Το WordPress από την άλλη, είναι με την σειρά του ένα δυνατό λογισμικό για μπλόγκς. Με πολλή υποστήριξη από την κοινότητα του και αρκετές επεκτάσεις για να γίνει καλύτερο και ποιο λειτουργικό. Υπόψη ότι μετά το blogspot (της Google!) το WordPress είναι το ποιο δημοφιλές διαδικτυακό λογισμικό για μπλόγκς. Μέχρι τώρα είμαι το ίδιο ευχαριστημένος όσο ήμουν με το Joomla!

Μεγάλο πρόβλημα ήταν το να μεταφέρω τα άρθρα από την βάση του Joomla! στην βάση του WordPress. Διαφορετικές βάσεις (καμία σχέση), διαφορετική νοοτροπία. Όλα έγιναν με το χέρι (κυριολεκτικά).

Εξαγωγή του πίνακα με τα άρθρα από το Joomla! και του WordPress. Σύγκριση των πεδίων και των χαρακτηριστικών των πεδίων. Μετατροπή του πίνακα του Joomla! σε πίνακα για WordPress. Δημιουργία CSV αρχείου για να ευκολυνθεί η δημιουργία SQL script μετά. Δημιουργία SQL script για εισαγωγή των άρθρων στην βάση του WordPress. Έλεγχος των άρθρων ένα προς ένα για τυχών προβλήματα που μπορεί να διακόψουν την διαδικασία (άκυροι χαρακτήρες όπως ‘ και \). Σταύρωμα των δακτύλων, θυσία στον θεό του Internet και δεήσεις στον Άγιο του DSL και πάτημα του import στην διαχείριση του PhpMyAdmin για να ξεκινήσει η διαδικασία εισαγωγής. Πράγμα που φυσικά δεν πέτυχε από την πρώτη (αυτό μας έλειπε) και χρειάστηκε ένα ολόκληρο απόγευμα για να δουλέψει σωστά.

Παρόμοια διαδικασία χρειάστηκε και με τα σχόλια για κάθε άρθρο. Με την διαφορά ότι έπρεπε πριν την διαδικασία να αντιστοιχήσω τα ID των άρθρων της νέας βάσης με τα ID της παλιάς βάσης και μετά να ξεκινήσω το μαρτύριο που περίεγραψα ποιο πάνω. Το import δεν πέτυχε ούτε αυτή την φορά από την πρώτη (σιγά μην πετύχαινε). Όλα τα σχόλια με Ελληνικούς χαρακτήρες δεν εμφανίζονταν. Χρειάστηκε να σβήσω και να ξαναδημιουργήσω τον πίνακα με τα σχόλια τρεις φορές μέχρι να σκεφτώ (ένα μυαλό τι να σου κάνει) ότι το αρχείο ήταν κωδικοποιημένο σε ANSI ενώ έπρεπε να μετατραπεί σε UTF-8 για να αναγνωριστεί σωστά από την βάση (τελικά το notepad χρησιμεύει και σε κάτι). Τελικά πέτυχε και αυτό. Το περιεχόμενο της σελίδας ήταν τελικά εκεί που έπρεπε. Η μετακόμιση τέλειωσε, είχαν μείνει τα έπιπλα και το βάψιμο.

Επιλογή template, μετάφραση των Αγγλικών όρων της σελίδας και γενική αναδόμηση της εμφάνισης για να ταιριάζει με τα γούστα μου (είμαι και ιδιότροπος). Σε όποιον δεν αρέσει να του καεί το βίντεο. Σε εμένα φαντάζει η ποιο όμορφη του κόσμου (λέμε τώρα).

Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα που πέρασα το να γυρίσω ένα – ένα τα άρθρα και να τα χωρίσω σε κατηγορίες από νέου, φάνηκε παιγνιδάκι. Το ποιο εκνευριστικό από όλα ήταν το ότι έπρεπε να μετρήσω τα σχόλια του κάθε άρθρου (μάλιστα ένα – ένα), να ανοίξω τα άρθρα από την βάση και να προσθέσω στο κάθε άρθρο τον αριθμό των σχολίων που του αντιστοιχούν.

Ακολούθησαν μερικές μικροδιορθώσεις και καστομαρίσματα και τέλος. Η σελίδα είναι τελειωμένη (νομίζω τουλάχιστον). Ελπίζω να σας αρέσει. Σίγουρα θα βρεθούν μερικά άλλα προβλήματα στην πορεία για τα οποία θα εκτιμούσα αν με ειδοποιούσατε. Σε γενικές γραμμές δεν νομίζω να υπάρχει κάτι άλλο για αλλαγή. Σιγά, σιγά θα στρώσει και αυτή.

Όποιος θέλει βοήθεια είτε για Joomla! είτε για WordPress μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου. Ευχαρίστηση μου να τον βοηθήσω (if there’s a problem, I have probably seen it). Για την ώρα πάω να φτιάξω ένα Pina Colada (από αυτά σε ποτήρι καρύδας, με ομπρελίτσες και πολλά καλαμάκια) και να την αράξω σε μία παραλία του Ειρηνικού ωκεανού, παρέα με αμαρτωλές, λάγνες ιθαγενείς και παχυντικό φαγητό. Μόνο έτσι θα ξεχάσω το μαρτύριο των ημερών.